top of page

Thuiswerken, hoe doe je dat?


Is er nog iets te vertellen over thuiswerkplekken? Ik waag toch mijn kans :)

In artikels gaat het vaak over welke bureau, stoel of lamp. Daar blijf ik in deze blog van weg.


De kleur of textuur van je bureau zal je misschien meer goesting geven om te werken of om op zijn minst voor je scherm te gaan zitten. Maar het is het laagje eronder dat maakt of je ook echt productief bent.


En dat is toch uiteindelijk het doel, niet? Geconcentreerd en productief kunnen werken, aangename videocalls kunnen houden en op het einde van de dag met een goed gevoel je laptop dichtklappen.



Wat beïnvloedt onze productiviteit?

Als we willen 'werken', willen we ons kunnen focussen. We willen zo efficiënt mogelijk, ons werk gedaan krijgen. Hier liggen echter heel wat spelbrekers op de loer. Het lijstje waar ik meteen aan denk:
Hinderend geluid;
Te fel of te zwak licht;
Afleidende geuren, lucht, temperatuur;
Onnatuurlijke houding;
Afleiders aka spullen;
De ene persoon kan deze spelbrekers beter afsluiten dan de andere. Toch zal iedereen doorheen de tijd, impact op de productiviteit ondervinden. Wat betekent dit concreet voor thuiswerken?

Wat heb je nodig?


In principe heb je niet veel nodig. Een stoel, een horizontaal oppervlak, je laptop, wifi en als extraatje een stopcontact en je bent vertrokken.

Laat ik al meteen zeggen, daar is niets mis mee. Meer heb je ook niet nodig. Dat verklaart onder andere het succes van werken in koffiebars. Maar, natuurlijk weer een maar, anders zou ik geen blog vol hebben :).
We moeten het bekijken in de tijd. En voeg dan ook in één keer alle zintuigen toe en ons natuurlijk gedrag. Zo krijg je een heel ander plaatje in functie van de situatie. Ik licht er drie uit in dit artikel.

Thuiswerken aan de eettafel

Je werkt op de laptop midden tussen de huishoudelijke activiteiten. Terwijl ik deze zin typ, zit ik zelf in de woonkamer. Vroeger had ik geen andere keuze maar nu kies ik er nog regelmatig voor.
Werken in de woonkamer kan ook voordelen hebben. Deze plek is meestal de meest warme en gezelligste plaats, ingericht om te ontspannen en/of te verbinden met anderen. De dagen dat ik nood heb aan deze cozyness, installeer ik mij in de woonkamer. Ook voor meer creatievere taken, kan een andere plek mij een boost geven.
Maar waar hou je best rekening mee?
Allereerst kan je de onnatuurlijke houding niet negeren. Gekromd naar beneden kijkend op het scherm en te korte afstand tussen toetsenbord en scherm, is allesbehalve ideaal. Dit is echter ok als je dit niet alle dagen doet en tijdens het werk veel mini-breaks houdt: even opstaan, voor je uit staren, rond de tafel lopen en de armen eens strekken, je kent dat wel maar meestal doe je het niet. Je dag beginnen met ochtendyoga of spiertrainingen is hiervoor een goed begin. Om geen last te krijgen van je spieren, dien je vooral je stabilisatiespieren te onderhouden. Zo hou je je lichaam in balans.
Aan de eettafel werken, betekent vaak ook heel wat afleiders in de vorm van spullen. Verschillende functies worden gemengd en dat resulteert heel vaak in chaos. Voor jou is het heel belangrijk dat je een organisatiesysteem hebt en je woonkamer dus 'opgeruimd' is voor je begint. Een afgeruimde tafel is een logische stap. Het is ook handig om een opbergdoos voor je 'werk' te voorzien waar je alle spullen snel in kan steken: je laptop, lopende projectinformatie, notitieboekje en pen… Zo'n doos zet je heel snel aan de kant.

Voorzie ook in de buurt van de tafel, een tweede 'opbergplaats' voor zaken die je af en toe nodig hebt. Idealiter is daar ook plaats voor de dagelijkse opbergdoos, zodat die s'avonds of bij bezoek, meteen uit het zicht is.



Aparte bureau in de woonkamer


Vaak is er plaats om een bureau te plaatsen in de bestaande ruimte. De mogelijkheden zijn eindeloos, over de bureau zelf geef ik dus maar één tip.

Een bureautafel is regelmatig te breed. Eigenlijk heb je niet veel plaats nodig om te werken. Een bureau van 120 cm breed is meer dan voldoende. Hoe groter het bureau ,hoe meer werkspullen zullen blijven liggen. Dat is niet handig als je gedaan hebt met werken. De diepte is wel belangrijk, zeker als je een extern scherm gebruikt.

Het grote voordeel van een aparte tafel is een betere ergonomie. In de eerste plaats kan je investeren in een extern scherm en toetsenbord. Je werkhouding zal hierdoor drastisch verbeteren. Zorg ook voor voldoende licht met een extra lamp voor gefocust werken.

Heb je baat bij een ergonomische bureautafel en stoel? Dit is iets dat je zelf moet beslissen. Het zijn meteen zware investeringen en eerlijk, het maakt van de plek meteen een ongezellige hoek in een ruimte die dient voor verbinding en ontspanning.

Persoonlijk vind ik het belangrijker om op tijd te bewegen, houdingen af te wisselen en mijn spieren te trainen. Ik ben sinds mijn 16de rugpatiënt maar ik werk de laatste vijf jaar op een gewone stoel aan een gewone tafel. Als ik last krijg, is dat een teken dat ik meer aandacht aan mijn lichaam moet geven, niet dat ik mijn lichaam nog luier moet maken. Investeren in een ergonomische hulpmiddelen maakt dat je langer in dezelfde houding kunt zitten en langer doorwerken, dit is echter geen vrijgeleide om geen aandacht aan je lichaam te geven.

De 'bulk' aan werkspullen in de gezamelijke ruimte herinnert je letterlijk aan de 'bulk' werk dat je nog moet verrichten.

Besteed extra aandacht aan opbergruimte in de buurt van het bureau en voorzie ook een doos waar je al je dagelijkse spullen in kan opbergen. Zo is je werkplek meteen mooi opgeruimd als je stopt met werken.

Als het kan, oriënteer je je werkplek met zicht op een raam waar je naar buiten kan kijken. Is er een raam waar je zicht hebt op groen, is dat nog beter. Kijk ook of je planten in de buurt van je werkplek kunt plaatsen. Er is al veel over geschreven maar planten hebben inderdaad een rustgevend en positief effect op je gezondheid en mentaal welzijn.
Tenslotte wil ik het nog graag even hebben over geluid. Hinderend geluid is nadelig voor je focus en productiviteit, ookal 'filter' je het weg. Denk dus echt na over een plek waar je rustig en gefocust kunt werken. Zelfs personen die juist gebaat zijn met omgevingsgeluid, doen dit best met gecontroleerd geluid (via hoofdtelefoon of boxen) dan omgevingsgeluid.

Een afgesloten kantoorruimte

Een aparte ruimte die je kan afsluiten is natuurlijk ideaal. Hier kan je de eerdere tips in verwerken.




Vaak worden deze ruimte ook gebruikt als opbergruimte of zijn er ook niet-werkgerelateerde functies aanwezig. Dan is het ook hier de kunst om de verschillende functies niet teveel te mengen. Maak een lijstje van de functies en kijk hoe je deze kan concentreren in de ruimte. Maximaliseer de flow en organisatie van je werkplek als je hier optimaal van wilt genieten.

Een gouden regel: "Een volle ruimte geeft een vol hoofd".

Een ruimte heeft leegte nodig om te kunnen' ademen', zeker als je gefocust wilt werken. Dus zet ze niet te vol. Hou je juist van veel spullen om je heen? Denk dan na over een overkoepelende structuur om deze spullen te ordenen zodat je terug één geheel krijgt. Focus en chaos gaan nu eenmaal niet samen.

Denk ook eens na over welke plaats het meest geschikt is voor videocalls. Je achtergrond blurren is misschien praktisch maar geeft een onpersoonlijke indruk. Instinctief lijkt het dat je iets te verbergen hebt (de rommel, I know). Voorzie een achtergrond die altijd ok is zodat je je hierover geen zorgen hoeft te maken.

Heb je nog vragen over je thuiswerkplek? Stel ze mij via info@studiokompas.be en ik beantwoord ze met veel plezier.











bottom of page